Ultralujan rakenneteräksen menestyksekäs käyttö

Teräksen lujuus ei ole suoraviivaisesti se ominaisuus, jonka perusteella voidaan aina sanoa, että mitä lujempi, sitä parempi. Jos noin olisi, niin todennäköisesti teollisuudessa rakennettaisiin paljon kaikenlaisia koneita ja laitteita jousiteräksestä. Onneksi jousiteräskin on aikoinaan kehitetty, mikä mahdollistaa jousien käytön valtaisan sovellus määrän. Se on siis tuote paikallaan.

Sama ajattelutapa on hyvä lähtökohta ultralujan hitsattavan rakenneteräksen käytölle: se on erinomainen valinta niihin kohteisiin joihin se hyvin soveltuu.

Ultralujan teräksen menestyksekäs käyttö rakenteissa vaatii sen, että suunnittelupöydän takana muistetaan, että hiiliteräksen kimmomoduli on hyvällä tarkkuudella 210 000 MPa teräksen lujuusluokasta riippumatta. Kuvioissa on aina silloin mukana tavalla tai toisella suuret siirtymät, lommahdus ja nurjahduksen eri muodot. Myös liitosten muotoilu vaatii enemmän paneutumista.

 

 

Kaikki liitosepäkeskisyydet, paikalliset vahvikkeet esim. hydraulisylintereiden kiinnityskohdissa, ja liittymät muihin rakenteisiin aiheuttavat jännityskeskittymiä, jotka ovat alttiita väsymismurtumille. Myös aikaisempaa kevyempien ja joustavampien rakenteiden värähtelyominaisuudet ovat erilaiset kuin massiivisista osista valmistetuilla rakenteilla.

Ainepaksuuden ohentaminen puoleen nostaa jännitykset karkeasti kaksinkertaisiksi ja ydintyneen väsymissärön kasvunopeuden noin kahdeksankertaiseksi. Siinä onkin tiivistetynä asian koko ydin: Ultralujaan teräkseen vaihtaminen ei todennäköisesti aiheuta suuria ongelma, mutta liian ohueen ainepaksuuteen siirtyminen voi aiheuttaa niitä liikaakin. Hyödyn ulosmittaaminen lujuudesta on siitä syystä taitolaji. Ultralujan teräksen käyttöönotossa on niin monta näkökohtaa, että eri näkökohtia kannattaa kuunnella herkällä korvalla.

En väitä olevani tässä asiassa huippuasiantuntija, mutta tyypilliset virheet osaan kyllä väistellä ja osallistun isolla mielenkiinnolla kaikkiin projekteihin, joissa näkemyksistäni katsotaan olevan hyötyä.

14294 uutta kävijää | Sivuja ladattu 825 kertaa 18.02.2013 lähtien | Päivitetty: 10-01-2021 | © sivustot.net